Voor vertrek op vakantie: de lenzen check:

Het is het schrikbeeld van iedere vakantieganger: discomfort, rode ogen of wazig zien.

Contactlenzen zijn een groot voordeel op vakantie, maar voor veilig contactlenzen dragen in het buitenland gelden soms andere voorwaarden.

  • UV-licht:

    Uw ogenzijn samen met de huid de enige organen die direkt blootgesteld worden aan UV licht. Het is net zoals uw huid belangrijk om uw ogen te beschermen. Zonder de juiste bescherming kunnen uw ogen ook "verbranden". Dit noemen we photokeratitis. Dit is erg pijnlijk en kan tijdelijk zichtverlies geven.

    U heeft ook bij blootstelling aan te veel zonlicht een verhoogd risico op pterygia ( groei van oppervlakkig oogweefsel ), macula degeneratie ( schade aan de gele vlek ) en staar ( cataract ).

    Vaak hebben contactlenzen een ingebouwde UV filter, dit geeft al enige bescherming. Zorg echter altijd voor een goede zonnebril met voldoende UV absorberende glazen en zorg dat deze goed aansluit.

  • Zwemmen:

Extra opletten wanneer u gaat zwemmen met lenzen. De zee, meren, beekjes en zelfs gechloord zwembadwater bevatten vele ziekteverwekkers. Het beste kunt tijdens het zwemmen helemaal GEEN lenzen dragen.

Mocht u toch willen gaan zwemmen met lenzen:

* dan kan u beter daglenzen dragen vermits u die de dag zelf nog weggooid.

* waterstofperoxide ( zoals: Aosept of Oxysept,... ) gebruiken om de lenzen 's nachts in te bewaren en niet alles-in-één vloeistoffen.

* een goed aansluitende zwembril bovenop de lenzen geeft ook al extra bescherming.

* ogen spoelen met saline of comfort druppels na het zwemmen is ook aan te raden met daglenzen en waterstofperoxide vloeistof.

Zo minimaliseert u de kans op infectie.

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam *
Voornaam *
E-mail *