Harde / Vormvaste lenzen

Harde vormstabiele contactlenzen

Ze zijn er nog steeds! En ze worden ook nog heel wat toegepast met groot succes.

Het klinkt misschien raar, u hebt er zelfs nog nooit van gehoord of alleen maar in de negatieve zin. Harde lenzen of vormstabiele contactlenzen zoals ze de dag van vandaag heten, hebben zeker nog een toekomst.

Denk maar aan de nachtlenzen (zie nachtlenzen), iedereen met vervormde hoornvliezen of hogere cylinders, slechtere traanlaag, leesproblemen, bijziend of verziend, prisma's, kinderen, ... kunnen goed geholpen worden met deze lenzen.

Het is belangrijk dat ze aangemeten worden door een specialist die er voor kan zorgen dat ze mooi op het oog passen. Hiervoor moet je veel aanpassingen doen met vormstabiele lenzen. Het is veel meer precisie werk dan bij de meeste zachte lenzen en het vergt heel wat kennis om ze mooi aan te meten. Dan kunnen deze lenzen wel succesvol zijn.

Het is wel zo dat het een langere tijd duurt alvorens ze comfortabel zitten. Met een zachte lens heb je bijna geen gewenning nodig. Maar op termijn kan een zachte lens wel gaan irriteren en een harde lens comfortabel aanvoelen en zelfs geen last meer geven. Dat is net het omgekeerde. Dus het vergt in het begin een beetje doorzettingsvermogen om door deze periode heen te komen.

Contactlensfabrikanten maken ook steeds betere lensontwerpen. Dankzij de corneatopograaf (waarmee we de bolvorm van uw ogen meten) kunnen we harde contactlenzen nog meer op maat maken van uw ogen. Wat dus weer resulteert in een nog beter comfort en zicht.

Ook de multifocale, meerfocus of leeslenzen geven zeer goede resultaten met harde contactlenzen. Heel dikwijls kan men zelfs betere verte scherptes of lees scherptes bekomen met harde lenzen dan met zachte contactlenzen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam *
Voornaam *
E-mail *