Keratoconus lenzen

Keratoconus lenzen

Dit zijn lenzen die speciaal ontworpen zijn om een betere en comfortabele passing te krijgen met deze aandoening.

Zij hebben een heel ander design dan de gewone harde, vormstabiele lenzen. Zij vergen dan ook de nodige expertise om deze lenzen goed aan te passen.

Omdat bij keratoconus de cornea zeer onregelmatig is, zal men heel dikwijls een compromis moeten maken om de passing en het zicht zo goed mogelijk te krijgen. 

Indien de keratoconus ver gevorderd is kan er zelfs met deze lenzen zeer moeilijk een goede passing bekomen worden. Dan wordt er best overgaan op scleralenzen die dan weer wel een goed resultaat geven.

Piggyback-methode

Dit is een combinatie van 2 lenzen op 1 oog. Meestal wordt eerst een zachte lens opgezet met daarover een harde lens. Bij keratoconus wordt deze methode toegepast om het comfort van een zachte lens te geven en het zicht van een harde lens. Een hybride lens kan dan ook soms weer beter zijn dan deze toepassing. 

Soms wordt ook de omgekeerde piggyback methode gebruikt. Een zachte lens over een harde lens om deze laatste op zijn plaats te houden.

Dergelijke systemen zijn echter constructies die meestal niet lang te verdragen zijn. Zeker bij de omgekeerde piggyback methode. Dan is het meestal aan te raden om op scleralenzen over te gaan daar deze veel beter te verdragen zijn en veel minder omslachtig zijn voor u als klant.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Naam *
Voornaam *
E-mail *